Dag in het leven van een PM

We zijn er ons van bewust dat de kracht van Ventigrate schuilt in onze mensen. Als een hecht team geloven we we over de juiste mix van profielen te beschikken om onze klanten creatieve digitale oplossingen aan te bieden.

Ontdek een dag in het leven van een Project Manager

Ik woon samen met mijn vriendin en onze hond in een duplexappartement in het Kempische Sint-Job-in-‘t-Goor. Reeds 11 jaar ben ik actief in de Informatica wereld. Eerst heb ik een bachelor Toegepaste Informatica behaald en daarna een Master Industrieel Ingenieur ICT-Elektronica. Echter bleef de microbe toch kriebelen bij Informatica en ben ik dan ook de consultancywereld ingestapt. Na 9 maanden had ik een passie voor document management en meer specifiek bij de scanning en digitalisering van documenten. Achteraf kwam dan het kantelpunt waarbij ik me graag in het achterliggende proces wou verdiepen. Documentbeheer, workflows, migraties, formulieren, … Na een tijdje werd het tijd dat ik dit soort werk aan de jongere generatie zou overlaten en kwam ik automatisch in contact met project management. Voor mijn een zeer boeiende nieuwe uitdaging. 

Om dit alles wat meer te kaderen kan je hier mijn dagplanning zien van 06 mei 2019. 

06:00u

Maandagochtend 6u, de wekker loopt af. Toch steeds weer een pijnlijk moment, maar als je in de Kempen woont moet je wel vroeg uit de veren om de files te vermijden. Na een frisse douche, de hond buiten te hebben gelaten en mijn laptoptas en eten te nemen zet ik me in de wagen en gaat het richting Kontich. Onderweg luister ik een streepje muziek om de 40 minuten durende rit wat te verzachten. Ik kan het niet laten om tussendoor al eens door mijn mails te scrollen en te kijken of er nog belangrijke punten tussen zitten die ik zeker vandaag moet opnemen. 

07:40u

Bij aankomst op ons bureau zitten er al een aantal collega’s. Net zoals mij zijn zij vroege vogels om de files te vermijden. Na een tasje heerlijke koffie gaan we van start. Ik loop verder door mijn mails en doe de nodige acties terwijl ik mijn twee dagelijkse stukken fruit opeet. Tussen de mails zit er ook een vraag voor een voorbereidingsmeeting deze dag. Ik kijk in mijn agenda en dit past er nog net tussen. Ik accepteer alvast de meeting en zet de te bespreken punten in mijn OneNote. 

09:00u

Voordat ik het goed en wel besef is het reeds 9 uur. Tijd om met een klant samen te zitten voor de review van de vorige sprint en de planning van onze volgende sprint. Vermits dit een intern .NET project is kunnen we met het volledige team in de vergaderzaal gaan zitten en hoeft er niemand in te bellen. Stiekem neem ik nog een tasje koffie. We overlopen de aankomende sprint en bespreken welke punten we meenemen in de volgende twee weken. De vorige sprint is zonder problemen verlopen waardoor deze meeting netjes binnen het tijdslot eindigt. 

10:00u

Tijd voor onze wekelijkse SharePoint/O365 meeting. Vermits ik samen met een aantal collega’s lead ben binnen ons bedrijf hebben we elke week een korte meeting om de neuzen in dezelfde richting te zetten. De mensen die op dat moment niet intern zijn bellen in via Skype en diegenen die wel intern zijn nemen plaats in de vergaderzaal. Vandaag bekijken we de recurrente onderwerpen en starten dus met de bezetting. Bij onze consultants zijn er twee personen waarvoor we binnenkort een nieuwe opdracht moeten voorzien: een functioneel en een technisch profiel. De functionele consultant kan waarschijnlijk al terecht bij een klant waar al enkele van onze consultants zitten. Voor de technische consultant moeten we even kijken wat er nog in de pipeline zit en waar we hem zullen plaatsen. We bespreken ook nog even andere acties zoals bijvoorbeeld een beurs die zal plaatsvinden volgende week. Hiervoor moet ik nog een aantal zaken in orde brengen vandaag. Ik zet het alvast in mijn agenda.  

11:00u

De meeting is gedaan en ik kan reeds in de volgende meeting gaan. Dit is de meeting waarvoor ik in de morgen de nodige punten in mijn OneNote had geplaatst. Vooraleer ik begin neem ik nog even een van mijn voorbereide maaltijden en eet deze in de vlucht even op. We bespreken de projectstatus en wat de volgende stappen gaan zijn binnen dit lopende O365 traject. We boeken de nodige meetings in voor onze business POC’s en passen ons plan van aanpak aan. We bekijken ook de budgetten en onze agenda’s om onze planning voor juni en juli reeds vast te leggen. 

12:00u

Na dit uurtje voorbereiding is het dan tijd om via Teams een meeting te hebben met onze klant. We bespreken opnieuw de budgetten, de milestones en de stand van zaken. Na wat opmerkingen van de klant en de nodige afstemmingen beslissen we om de meeting nog even verder te zetten met ons twee. Het is immers niet altijd gemakkelijk om onze agenda’s op elkaar af te stemmen en dus is dit het ideale moment om nog even door te werken. 

13:30u

Het is ondertussen half 2 en dus tijd voor mijn tweede lunch. Ik neem mijn lunchpakket mee en ga eerst een papiersnijder halen in een ander gebouw. Voor onze beurs volgende week gaan we namelijk een prijs voorzien waarbij men op een dartsbord in de roos moet gooien. Voor elke worp in de roos mag men hun naam in de prijzenpot werpen. Hiervoor wil ik nog even een aantal invulpapieren snijden in het juiste formaat. Nadat dit klaar is ga ik de papiersnijder terugbrengen en zet ik alles in de vergaderzaal klaar. Ik neem de banners, pakjes chips, balpennen, … zodat we zeker niets vergeten volgende week. 

14:20u

De rest van de dag doe ik nog wat opzoekwerk voor een van de zijtrajecten van de klant waarmee we deze voormiddag de opvolgmeeting hadden. Ze willen een O365 oplossing waarbij er grote aandacht wordt besteed aan data security. Vermits dit over personeelsgegevens gaat kan ik hen hierin begrijpen. Ik bekijk de mogelijkheden en de mogelijke settings/loggings/oplossingen binnen de Microsoft doos. Tussendoor daagt een collega me uit om nog eens een spelletje darts te spelen (ja hoor wij hebben een darts op onze werkvloer).  

16:00u

Ik bekijk nog snel even de backlog van ons intern project om te zien tot waar we geraakt zijn vandaag. Daarna vervolg ik mijn weg richting fitness. Uiteraard is dit weer met het nodige streepje muziek, maar deze keer net iets ruiger om de motivatie erin te houden.