Dagboek van een starter

Onze nieuwste collega Paulien startte in de zomer met de Ventigrate Academy en ondertussen heeft ze al een teambuilding, weekend Phantasialand én haar eerste klantenproject achter de rug. We zijn ongelooflijk trots op wat ze tot nu toe voor ons heeft betekend en laten je graag even meelezen in haar dagboek.

Thanks Paulien!

Dag 1 - 02/09/2019

De dag begon om 6:45, aankleden en ontbijten en om 7:15 vertrekken naar het werk. Aangezien ik op een ideale afstand van het werk woon, kwam ik om 7:30 aan zonder een moment in de file te staan. Aangekomen op het bureau is er nog genoeg plaats op de parking door dat de meesten wat later beginnen. Het eerste agendapunt van de dag was het welkomstpakket en daarna kreeg ik mijn nieuwe laptop en rugzak. Altijd een leuk begin cadeautjes ontvangen. Hierna werd de algemene welkomstbundel overlopen die alle nodige informatie bevat: waar moet ik mijn timesheets ingeven, wie zijn mijn collega’s en nog veel meer. Kortom, een heel handig boekje om de eerste dagen mee door te komen. Dan was het moment aangekomen om mijn laptop helemaal gebruiksklaar te maken en alles te installeren. Na het installeren van programma’s zoals Visual Studio, Visual Studio Code, node en nog vele andere programma’s. Er waren die dag nog enkele uren over dus kon ik op mijn gemak al beginnen rondkijken wat ik allemaal moest leren om een echte SharePoint developer te worden. Na nog een pijltje te gooien op het dartsbord was het tijd om terug huiswaarts te keren rond 16h. Een mooie geslaagde eerste dag bij Ventigrate.

Dag 2 - 03/09/2019

Deze dag zou ik diverse interne opleidingen volgen: “Wat is SharePoint?”, “Eerste programma’s schrijven voor SharePoint”, en nog vele andere onderdelen. Ik wist op voorhand al dat het gaat een interessante en leerrijke dag zou worden. De dag begon opnieuw rond 7:30. Om 9h begon de interne opleiding dus had ik nog even tijd om zelfstandig al enkele dingen op te zoeken. Om 9h werd het dan tijd om naar de vergaderzaal te gaan om de 1-op-1 opleiding te starten. Eerst kreeg ik uitleg over de structuur van SharePoint, Wat zijn site, subsites, Lists en nog vele andere dingen. Daarna was het tijd om SharePoint te gebruiken, eerst nog via de UI-interface van SharePoint online en daarna werd ik ondergedompeld in het leggen van connecties met SharePoint via CSOM. De eerste console applicaties bestaan uit alle lists ophalen van de SharePoint site. Na even te oefenen met CSOM was het tijd voor de eerste stappen in SharePoint Framework met React. Via SharePoint Framework heb ik mijn eerste Webpart gemaakt met al enkele dynamische componenten. In de namiddag besloot mijn laptop dat het tijd was om te stoppen met werken doordat hij vaak bleef vasthangen dus werd de opleiding noodgedwongen verkort.

Dag 3 - 04/09/2019

Dag 3 kreeg ik een ToDo lijstje met enkele zaken in CSOM en SharePoint framework. De volgende dagen kreeg ik de tijd om me er verder in te verdiepen. De voormiddag spendeerde ik aan het aanmaken en updaten van lijsten via CSOM.  Na even te ontspannen met een potje darts, voegde ik velden toe in lijsten. En toen was het al lunchtijd. Elke middag wordt er verse brood en beleg geleverd. Met een volle maag zette ik de dag verder en begon ik met het aanmaken en updaten van items. Het laatste spelletje darts brak aan en daarna was het tijd geworden om richting huis te vertrekken.

Dag 4 & 5 - 05/09/2019 & 06/09/2019

Donderdag en vrijdag stonden in het teken van SharePoint framework via React. Aangezien  mijn laptop nog steeds af en toe blokkeerde, heb ik Dell support moeten overtuigen om vrijdag langs te komen. Gelukkig kon ik een reserve laptop gebruiken. Op de agenda voor SharePoint framework stond het uitlezen van lijsten, en het aanmaken en updaten van items. Met de nodige darts en fifa pauzes kwam er een einde aan een geslaagde en leerrijke eerste week.

Weekend - 07/09/2019 & 08/09/2019

Ik was in de ideale week begonnen bij Ventigrate, want na de teambuilding stond het weekend erna een weekendje Phantasialand op het programma met alle collega’s, partners en kinderen. Na een vermoeiende dag in het park, fristen we ons op in onze kamers. Voor het avondeten kwam iedereen nog samen in de bar om iets te drinken. Daarna was het tijd om te eten. We waren met 65, dus het restaurant zat goed vol. Het was een buffetrestaurant in Afrikaans thema. Je kon vlees eten zoals zebra en struisvogel en vele andere Afrikaanse gerechten. Na het eten zijn we nog even iets in de bar gaan voor we gingen slapen. De volgende dag was er eerst ontbijt en daarna ging iedereen terug het park in. Tegen 15h hadden we het park wel gezien en begon het te regenen dus was het tijd geworden om terug huiswaarts te rijden.

Week 2 - 09/09/2019 - 13/09/2019

Deze week stond er een weekopleiding bij U2U op het programma. Het opleidingscentrum van U2U ligt in Zelik, wat gelukkig aan de iets bereikbaardere kant van de Brusselse Ring ligt. De opleiding begon maandag om 9:30 en ging over “Modern Development with SharePoint Online and Office 365”. Ik zat in een groep van 6 mensen waarvan er 2 anderen net als ik de afgelopen week waren gestart met SharePoint. Elke middag kregen we een warme maaltijd die we konden kiezen uit een menu. De opleiding bestond vooral uit theoretische uitleg met dan op het einde van het hoofdstuk een oefening om te kunnen testen wat je net geleerd had. Behalve op maandag liep de opleiding telkens van 9:15 tot 16:45 met tussenin 2 pauzes van 15min en een middagpauze van 1h. Tegen het einde van de week was ik weer een stuk meer te weten gekomen over SharePoint en het developen.

Week 3 - 16/09/2019 - 20/09/2019

Na een week naar Brussel gereden te hebben, was het heel aangenaam om terug naar Kontich te rijden. Deze week was er een opdracht voorzien voor mij waar veel functionaliteiten inzitten die ik de komende jaren nodig zal hebben. De opdracht bestond eruit een formulier op te maken waar een gebruiker een nieuwe website kan laten creëren in een bepaalde template. Sommige onderdelen gingen vlotter dan andere en met de nodige bijstand van mijn collega’s vorderde de opdracht. Tegen het einde van de week was de opdracht nog niet volledig af, maar eerst was het tijd voor weekend.

Week 4 - 23/09/2019 - 27/09/2019

Maandag aangekomen op het werk kreeg ik te horen dat ik vanaf de volgende week bij een klant zou werken. Ik moest me dus nog even in enkele onderwerpen verdiepen. Bij die klant werken ze met SharePoint 2019, dus moest ervoor zorgen dat ik ook met on-prem overweg kon. Na een week voor te bereiden was ik klaar om maandag naar Brussel te gaan.

Week 5 - 30/09/2019 - 4/10/2019

De week begon met een gezonde spanning omdat dit de eerste dag was dat ik bij een klant ging werken. De klant ligt gelegen naast het station dus nam ik de trein om files te vermijden. Ik kwam aan bij de klant waar mijn interne badge al klaarlag. Ik nam de lift naar het 3de verdiep waar de rest van het Ventigrate team aan het werken was. We zitten met een 5-tal mensen bij dezelfde klant, dus ik werd direct met open armen onthaald. De eerste dag bestond vooral uit het in orde maken van de mijn rechten zodat ik mee kan werken aan de SharePoint site en al een beetje rondkijken wat er allemaal al op de site stond. Dinsdag en woensdag waren rustige dagen, een beetje meekijken met de andere collega’s en nog wat extra onderzoek doen. Donderdag had ik mijn eerste effectieve taak. Spannend! De opdracht is vlot verlopen en was tegen het einde van de dag beëindigd. Op vrijdag heb ik wat geholpen met de helpdesk waar mensen vragen kunnen posten als er iets misloopt op SharePoint of als er iets aangepast moet worden waar zij geen rechten voor hebben. Heel de week heb ik de trein genomen en los van één afgeschafte trein op vrijdag is het altijd vlot verlopen. Het was een geslaagde eerste week bij de klant met heel toffe collega’s die altijd klaar staan om advies te geven.