Dag in het leven van een Developer

We zijn er ons van bewust dat de kracht van Ventigrate schuilt in onze mensen. Als een hecht team geloven we we over de juiste mix van profielen te beschikken om onze klanten creatieve digitale oplossingen aan te bieden.

Ontdek een dag in het leven van een Developer

De standaardfunctionaliteiten van SharePoint en Office 365 zijn ontzettend uitgebreid. Toch bots je soms op een aantal bedrijfsspecifieke zaken die de platformen niet standaard voorzien, maar die je toch wil implementeren. Dan verschijn ik op het toneel. Ik gebruik al mijn ervaring en kennis als sharepoint-developer om jouw specifieke implementatie mogelijk te maken. Uitbreidingen nodig op de bestaande functionaliteiten? Ik zorg er in geen tijd voor dat jouw nieuwe omgeving aan al je noden en behoeften voldoet. Daarvoor gebruik ik in de eerste plaats onze partnerproducten, maar, als het nodig is, ontwikkel ik ook systemen op maat. Mijn devies? Minimale kost, maximale productiviteit.

06:15u

De meeste van mijn collega’s zeggen dat ze zich dan nog eens omdraaien in hun bed, maar voor mij is de vroege ochtendglorie het ideale moment om mijn werkdag te starten. Nadat ik alles heb uitgeladen en mijn laptop heb opgestart, passeer ik al snel even langs de koffiemachine. Als rasechte developer kan ik zeggen dat het zeker niet bij die ene koffie gaat blijven.

06:20u

Na de ochtendkoffie en een babbeltje met mijn collega’s kijk ik naar mijn planning om te zien waar ik vandaag aan moet werken. Dit is ook het perfecte moment om vragen waarmee ik zit over mijn werkitems te stellen aan mijn collega’s. Hierna kan ik beginnen aan mijn werk. Het team bestaat uit ervaren developers waardoor ik veel kan bijleren.  

Momenteel werk ik aan een werkitem die ons toelaat om vanuit de API, berichten rond te sturen naar de verschillende clients. We doen dit met Azure Service Bus en signalR. De clients draaien echter op .NET framework en de API op .NET core. Het wordt maw een interessante uitdaging. 

06:30 - 8:00

Het grote voordeel van zo vroeg op kantoor te zijn, is dat je een echt ‘power-moment’ kan hebben en je je voor pakweg een uurtje volledig kan storten op het werk. Momenteel ben ik bezig met een langdurig SPFx-project waarbij er een systeem opgezet wordt om de invoer en behandeling van nieuwe producten te standaardiseren en te begeleiden tijdens het review proces. Samen met enkele andere Ventigrate-collega’s werken we in een team van 6-7 personen (4 ontwikkelaars, 1 functioneel analist, en 1 à 2 aanspreekpunten langs businesskant). 

Het project is voor zowel de klant als voor Ventigrate van een compleet nieuw niveau van SPFx-ontwikkeling. De eerste maal Redux, de eerste maal met zoveel ontwikkelaars op een SPFx-project en voor de interne ontwikkelaar is het zelfs de eerste keer dat hij ontwikkelt in SPFx. Zowel mijn andere collega’s van Ventigrate als ikzelf proberen hem dan ook helemaal up-to-speed te krijgen met de nieuwe development richting en de wereld van TypeScript en React. Tijdens mijn ‘power-moment’ kan ik dus gerust enkele stukken code afwerken en taken uitvinken in TFS Online. 

08:00u

Stilletjes aan komen de collega’s toe op kantoor. De klant heeft een groot aantal SharePoint developers in dienst, zowel externe consultants als interne medewerkers. Hierdoor zijn er ook veel verschillende projecten lopende en is er een enorme kennis aanwezig binnen het SharePoint team. Ieder heeft namelijk wel een eigen specialisatie, gaande van Azure webjobs, JavaScript, SPFx, C#, … 

Nu de collega’s op kantoor aankomen is het natuurlijk tijd om opnieuw een koffie te gaan halen en met hen wat te babbelen over de dagdagelijkse zaken. Kort wordt er ook af en toe over het werk gebabbeld om een probleem te bespreken en nieuwe inzichten te verkrijgen. 

08:30u

Na de small talk met mijn collega’s schrijf ik nog enkele regels code en probeer ik ondertussen ook nog even op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden rond SharePoint en Office 365. Voor mijzelf is Twitter het ideale medium om te dit op te volgen en ook om dit verder te delen met mijn volgers.  

Regelmatig deel ik ook interessante zaken met mijn Ventigrate collega’s. Binnen Ventigrate zijn we enorme fan van Microsoft Teams en hebben we er ook aparte kanalen om nieuwtjes te delen. 

09:00u

Stipt om 9 uur wordt iedereen verwacht in de dagelijkse Skype Call met de overige leden van het project. Hierbij overlopen we het werk van de voorbije dag en lijsten we op wat we vandaag verwachten te doen en af te werken.  

09:15u

Momenteel ben ik bezig met een bepaalde user story waar ik enkele functionele vragen bij heb. Het is me namelijk niet helemaal duidelijk hoe ik het dien te implementeren. Gelukkig is de business waarvoor we werken vlot bereikbaar en kan ik meteen na de Scrum meeting iets kort inplannen. Samen overlopen we even het probleem en komen we tot een gepaste oplossing. 

09:30u

Ziezo, na mijn ochtendroutine en een eerste meeting, kan ik opnieuw aan de slag en werk ik verder aan de implementatie van ‘mijn’ user stories. Net zoals voor het delen van informatie gebruiken we Microsoft Teams ook intensief om contact te houden met collega’s die bij andere klanten zitten. Hierdoor komt tijdens het werk af en toe wel eens een berichtje binnen. Het ene bericht al wat meer werk gerelateerd dan het ander. 

11:30u

Mijn maag begint stilletjes aan te grommen en wacht op het moment dat ik ga lunchen met de collega’s. Gelukkig gaan we vandaag al om 11u30 lunchen, dit om de drukte een beetje voor te zijn en een tafel te bemachtigen die groot genoeg is voor ons team. Na het eten wandel ik samen met de collega’s buiten nog even rond het gebouw om een frisse neus op te halen en te babbelen over de meest banale zaken. 

13:00u

Kennisdeling wordt niet enkel bij Ventigrate hoog in het vaandel gedragen, maar ook bij mijn klant is het een belangrijk punt in het takenpakket. Hiervoor wordt er tweewekelijks een technische meeting georganiseerd waar een collega kan praten over een stukje code, architectuur, specifiek opzet… waar hij enthousiast over is en wil delen met de rest van de collega’s. 

14:00u

Door alle meetings en gesprekken vliegt de tijd (jammer genoeg) snel voorbij. Alvorens ik naar huis vertrek, werk ik nog snel enkele onderdelen af zodat ik morgen vol trots op de Daily Scrum kan vertellen dat mijn huidige user story volledig afgewerkt is. 

15:00u

Net zoals ik in het begin al aanhaalde is vroeg beginnen ook vaak vroeg stoppen. Bij deze zit mijn werkdag er al opnieuw op en kan ik dus naar huis rijden. Net zoals deze ochtend ben ik nu opnieuw voor de file de baan op.