Blog: Site designs & thema’s

Blog: Site designs & thema’s

Microsoft is volop bezig met het uitbreiden van de functionaliteiten van de moderne sites op Office 365. Deze moderne sites zijn op zich normale sites met lijsten en bibliotheken maar hebben een nieuwe weergave gekregen die het samenwerken & de gebruikers ervaring drastisch verhoogt. De moderne sites zijn uiteraard ook ‘mobile-friendly’ gemaakt waardoor deze, in tegenstelling tot een klassieke team site, wel mooi worden weergegeven op een smartphone.
Op dit moment kan je op 2 manieren een moderne site te pakken krijgen:

  • Door een O365 groep aan te maken wordt er automatisch een moderne site aangemaakt
  • Het aanmaken van een ‘Communication site’

In deze blog worden 2 onderwerpen besproken die recent werden toegevoegd aan deze moderne sites. Allereerst bespreken we de ‘Site designs’. Dit kan vergeleken worden met de ‘Save site as a template’ functionaliteit in een klassieke SharePoint site.
Daarnaast is er nu ook een alternatief voor de ‘Change the look’ mogelijkheden in de moderne sites. Dit zijn de ‘Site thema’s’ geworden.

Site design

Bij het uittekenen van een collaboratie omgeving kan er niet rond een team en een project site gekeken worden. Deze sites worden op voorhand geconfigureerd zodat deze de juiste lijsten, bibliotheken en pagina’s hebben.
Wanneer een gebruiker zo’n site aanvraagt, zal deze dus een voor-geconfigureerde template te zien krijgen. Op dit moment is dit, bij moderne sites, enkel mogelijk door gebruik van ‘PnP provisioning’ of maatwerk ontwikkeling. De lancering van site designs geeft dus een extra alternatief.

Deze site designs kunnen als alternatief bekeken worden van de klassieke templates waaruit je kan kiezen bij het aanmaken van een site collectie.

Site design is op dit moment een ‘preview’ functionaliteit. Dit dient nog niet in een productie omgeving toegepast te worden.

Hoe werkt dit?

Deze blog gaat niet dieper in hoe dit geconfigureerd moet worden. Microsoft heeft dit al met verve beschreven. Wel gaan we hier even door de stappen die een eindgebruiker dient te maken wanneer deze een site wilt aanmaken.

De template die toegevoegd is via PowerShell, kan terug gevonden worden in het SharePoint portaal van O365. Hier dient, zoals je gewoon bent, op ‘Create site’ gedrukt worden om een site aan te maken.

Daarna krijg je de keuze om te kiezen tussen een ‘Team site’ en een ‘Communication site’. Bij de keuze voor een ‘Team site’ zal achterliggend een O365 groep worden aangemaakt.
Een site design kan toegevoegd worden als template van zowel een Team als een Communication site.

Na de keuze van het type site, in dit geval een ‘Team site’, moet een keuze gemaakt worden over het design. Het is in deze stap dat de verschillende ‘templates’ kunnen gekozen worden.

Nadat de rest van de informatie is ingevuld en de site is aangemaakt zullen de elementen die geconfigureerd waren in het design worden toegevoegd. Hier wordt je uiteraard van op de hoogte gehouden.

Sounds great!

Misschien… Maar op dit moment is dit verre van bruikbaar. Het is leuk dat we kunnen zien waar Microsoft naartoe gaat & hoe dit werkt. Op dit moment is dit echter nog te beperkt. De enige acties die in een template gegoten kunnen worden zijn:

  • Toevoegen van een lijst, kolommen & voor gedefinieerd content type
  • Activeren van een site thema
  • Toevoegen van een site logo
  • Instellen van de linker navigatie
  • Activeren van een Flow

Positionering

Waar komen deze ‘Site designs’ nu te staan naast de klassieke site template, ‘PnP provisioning’ of maatwerk ontwikkeling. Uit onze ervaringen blijkt dat het bouwen van site templates toch vaak wat ontwikkeling nodig heeft. Zelfs de ‘PnP provisioning’ templates kunnen meestal het volledige eisenpakket van de klant niet ondersteunen.

Verwacht wordt dus dat enkel de ‘Site designs’ zullen voorkomen in de minderheid van de gevallen. Afhankelijk van de noden zal eerder gekozen worden voor:

  • PnP provisioning + maatwerk ontwikkeling
  • Site design + maatwerk ontwikkeling

Site thema’s

Ook voor de klassieke ‘Change the look’ functionaliteit is er nu in de moderne sites een alternatief gelanceerd namelijk de ‘Site thema’s’.

Een site thema geeft je de mogelijkheid om de kleuren van de site te wijzigen. Standaard kan je 2 kleuren aangeven (hoofd & accent kleur). Indien je zelf een thema aanmaakt & toevoegt kan je per element een andere kleur kiezen.

Een nieuwe thema kiezen voor je moderne site doe je zoals je gewoon bent. Je klikt op het tandwieltje & kiest voor ‘Change the look’.

Hierna krijg je een overzicht van de thema’s die beschikbaar zijn voor deze site. Standaard krijg je enkele thema’s mee maar het is uiteraard ook mogelijk om een uniek bedrijfsthema te maken die dan tussen deze lijst staat.

Zoals je kan zien is het ook mogelijk om terug te gaan naar de ‘Klassieke’ change the look functionaliteit. Deze is deels compatibel met een moderne site. Zo blijft het ook mogelijk om bijvoorbeeld een achtergrond foto toe te voegen aan de site. Al geeft Microsoft in dit artikel mee dat er toch grondig moet getest worden wanneer er terug gegrepen wordt naar de klassieke thema’s. Niet alles zal misschien even goed leesbaar zijn.

Nog een kleine afsluiter: Microsoft heeft een handige generator gelanceerd om je te helpen bij het opmaken van je aangepaste thema’s. Het thema dan toevoegen aan je sites kan daarna bijvoorbeeld met PowerShell. Dit kan ook via de REST API’s of CSOM.

Jan Vanderstappen – 30 januari 2018