Dag in het leven van een architect

We zijn er ons van bewust dat de kracht van Ventigrate schuilt in onze mensen. Als een hecht team geloven we we over de juiste mix van profielen te beschikken om onze klanten creatieve digitale oplossingen aan te bieden.

Ontdek een dag in het leven van een Architect

Als architect werk ik samen met de IT afdeling van de klant en analyseren we samen de impact en complexiteit van een nieuwe on-prem SharePoint infrastructuur, aanpassingen in het kader van een Office 365 uitrol, of een afweging tussen hybride opzet en cloud-only. Ook tijdens en na de transitie ondersteun ik IT met adviezen of als uitvoerende kracht. Een goede architectuur is essentieel om het maximale potentieel van de omgeving te benutten.

Start van de dag

Vandaag ga ik nog eens met de auto, het is immers maar 20 minuutjes van mijn deur. De rest van de week is met de trein naar Brussel en vrijdag telewerk. Op de trein kan ik nog even tot rust komen, wat Netflix kijken of bijlezen over de recentste gebeurtenissen in de wereld. En telewerken is altijd handig om enkele privéafspraken tussendoor te nemen. Nu eerst de kids afzetten op school! 

Om 9 uur is de eerste meeting samen met IT om kort af te stemmen wat er vandaag zal gebeuren en waar ik hun hulp bij nodig heb. Virtuele machines, software, serviceaccounts, firewallconfiguratie, rechten, … Ik had alles vorige week al mooi opgelijst en doorgemaild zodat de meeting slechts een formaliteit zou zijn en ik de rest van de dag kon spenderen aan het bouwen en uitvoeren van het installatiescript. 

Meeting resultaat

De meeting verliep redelijk. De IT-afdeling had mijn mail met requirements dan wel goed ontvangen, maar sommige zaken waren nog niet afgerond. De accounts en rechten waren nog niet finaal geconfigureerd. Improviseren dan maar. Uiteindelijk hebben we samen de juiste accounts en rechten kunnen configureren en kon ik verder met de installatieprocedure. Eenmaal het script loopt, is het tamelijk relax en geautomatiseerd. Dat geeft me de kans om nog verder in overleg te gaan rond het Office 365 deel. Mijn collega’s hebben de voorbije weken functionele workshops georganiseerd rond de mogelijkheden en nieuwe manier van werken, en de klant had graag mijn visie op enkele concrete punten gehoord. 

Ventigrate meeting

Ai, 5 minuten te laat voor mijn eerste conf call. Ik word al aangespoord op Teams en WhatsApp om te joinen. Sorry voor het wachten jongens! Deze meeting is met enkele collega’s van Ventigrate. We bespreken de lopende zaken en dringende actiepunten. Het leven van een consultant betekent dat je je collega’s niet elke dag ziet en op andere manieren in contact moet blijven. Op het einde van de call komt nog een dringende vraag van een andere klant ter sprake. Ik spreek af om de klant in de namiddag even te bellen om hun probleem te bespreken. Als voorbereiding bekijk ik alvast enkele opties in mijn agenda in geval er een interventie nodig is. 

Tijdens de middag

Middag. Het installatiescript ploegt flink door met minimale interventie, en ondertussen kan ik alles mooi documenteren en de vervolgstappen uitwerken. Tijd voor de lunch en een korte wandeling voor wat frisse lucht.  

Ondertussen zijn er een aantal mails binnengekomen van andere klanten en projecten. Omdat ik elke week meerdere klanten bedien probeer ik waar nodig toch te antwoorden op mails zodat zij niet geblokkeerd zitten te wachten om verdere stappen te kunnen zetten. Voor de zaken die mijn diepere aandacht vereisen maak ik een herinnering in Outlook of To-Do en breng ik de klant op de hoogte. Het is zeker een uitdaging om te schipperen tussen meerdere projecten, maar ik zou het niet anders meer willen. Die afwisseling houdt me scherp! 

Dringende problemen

Tijd voor de call met de klant. Ze zijn net overgeschakeld naar SharePoint Online en meerdere gebruikers melden dat alle bestanden op alleen-lezen staan. Uiteraard is dit dringend, zoals steeds, want de stuurgroep is eind deze week en ze hebben nog een pak voorbereiding. Enkele gerichte vragen leren me dat het specifiek over één bibliotheek gaat en dat het probleem zicht enkel in de OneDrive Sync Client voordoet. Dat is een gekend probleem met verplichte bibliotheekvelden waar ik nogal eens tegenaan gelopen ben en waar ik sindsdien een handig scriptje voor heb. Scriptje uitgevoerd, probleem opgelost, klant in de wolken! 

De laatste loodjes

De installatieprocedure is zonder problemen verlopen. Ik heb netjes de documentatie aangevuld en de volgende stappen kunnen genomen worden. Maar dat is iets voor een volgende dag. De werkdag zit erop en ik kan mooi op tijd naar huis om de jongens naar de training te brengen. Ping! Een reminder… Ik was bijna vergeten om die full crawl van de SharePoint Search te starten waardoor ik morgen niet het resultaat van mijn aanpassingen zou kunnen testen. Nog snel even de VPN opstarten en klaar is kees. En dan nu echt naar huis!