Moderne pagina’s – update
We zijn ondertussen een half jaar verder sinds onze laatste update over de moderne pagina’s. Het is duidelijk dat deze omgeving niet stil staat en we kunnen ondertussen volgende interessante vernieuwingen melden:
Bladwijzers (ankers) in tekst
Als je een tekst publiceert waar tekst opgemaakt staat met hoofdingen kan je van elke hoofding een bladwijzer maken. Een bladwijzer is een specifieke plek in een (lange) tekst waarnaar je wil verwijzen via een link.
Dit maak je aan door de pagina te publiceren en dan over de hoofding te gaan. Hierna zie je een blauw link-icoon staan waarop je kan klikken :

Als je hierop klikt krijg je de rechtstreekse link naar deze hoofding te zien in de url. Dit is geformuleerd in het volgende formaat : http://site/SitePages/Pagina.aspx#hoofdstuk-1
Verticale secties
Bij het toevoegen van een sectie is er een nieuwe mogelijkheid bijgekomen: een verticale sectie.

Standaard
heb je aan de rechterkant van je scherm een witruimte die je niet kan
gebruiken. Met deze verticale sectie komt hier verandering in. Deze loopt door
over al de andere secties en je kan hier ook de achtergrondkleur van
veranderen.
Call to action
Met deze nieuwe webpart kan je een knop laten verschijnen op een zelf gekozen achtergrond. Als je op deze knop klikt wordt in een nieuwe tab de pagina geladen waar je naar wil linken. Je kan hier ook een beschrijvende tekst bij zetten.


Voor de foto wordt een fotobreedte aangeraden van 1024 pixels, maar dankzij het zetten van een focal point tezamen met het al dan niet inzoomen op de foto kan je hier wel de nodige aanpassingen aan doen.

Als je
enkel de knop nodig hebt kan je gebruik maken van een andere nieuwe webpart
genaamd knop. Hier heb je dezelfde opties als bij de call to action, enkel heb
je dan geen achtergrond en geen beschrijvende tekst.
Hero-webpart
Dit bekende webpart heeft ondertussen ook nog een aantal optimalisaties gekregen. Achter elk van de tegels kan je nu ook een klikbare link hangen. Achter de grote hoofdtegel kan je ook nog een andere link aan toevoegen via een call to action met een zelfgekozen tekst.
Voor de nieuwswebpart kan je nu ook kiezen voor een hero-layout:

Quick chart
Met deze handige webpart kon je tot voor kort 12 waardes ingeven en deze laten genereren in een kolom -of een taartdiagram. Nu is het ook mogelijk om deze data rechtstreeks uit een SharePointlijst van de site op te halen. Dit heeft naast het niet meer manueel moeten invoeren ook het voordeel dat je niet meer beperkt bent tot 12 ingaves.

Higlighted content
Ook deze reeds bekende webpart om documenten te zoeken en te tonen (alternatief voor de klassieke Content Search Webpart) heeft een extra functionaliteit bijgekregen. Je kan hier nu naast de standaard filtermethode nu ook gebruik maken van Custom Queries om de gewenste data op te halen. Afhankelijk van de bron ga je kunnen werken met CAML-queries (Collaborative Application Markup Language) of met KQL-queries (keyword query language).
Sites

De taal die gebruikt wordt in Search, hier kan je de syntax referentie vinden: https://docs.microsoft.com/en-us/sharepoint/dev/general-development/keyword-query-language-kql-syntax-reference
Library

CAML Query wordt vaak door ontwikkelaars gebruikt om data van SharePoint te filteren. Als je hier geen ervaring in hebt kan je altijd een CAML-query builder gebruik zoals deze: U2U Caml Builder
- Posted by Michael Van der Borght
- On 13 september 2019